Den 25 november 1988 startade majas café inne i Varberg.
Cafét riskerade att bli döpt till Kronans café efter Ulf Cronheim. Vilket kunde varit lämpligt eftersom cafét öppnade i Kronans tekniska affärs gamla lokaler - dåvarande Apotekets kemiska avdelning. Men istället döptes det efter Anna Maja Persson, som numera är anställd på nyhetsprogrammet Aktuellt.

Det hela började med att Ulf Cronheim vaknade mitt i natten och inte kunde somna om. I dagboken skrevs alla riktlinjer ner för vad som skulle komma att bli majas café. Nästa morgon ringde Ulf till Anna Maja Persson och efter viss övertalning sa hon ja till idén att öppna café. Några år tidigare hade Anna Maja efter mycket övertalning gått med på att bli Ulfs flickvän, men det tog slut efter sex månader. Caféägandet varade lika länge men hon fullföljde sitt uppdrag som trummis i Matilda Mus, bandet som Ulf var med i, ända tills bandet upplöstes i atomer.
Under de första åren byggde Ulf Cronheim upp en stamkundkrets, bestående av 67% rökare och 33% ickerökare. När cafét så småningom byggdes om och öppnade en ny avdelning blev den rökfria avdelningen rökfri på ett bättre sätt. Fördelningen rökare/ickerökare blev efter det 50/50.

1995 startade majas strandcafé. Markus Bohman, tidigare trummis i Lauras Killers, köpte ett hus i Apelviken (en gammal ICAaffär) och övertalade Ulf att hyra och starta glassbar.
Halvvägs in i säsongen upptäckte Ulf att han inte bara ville ha en glassbar utan ett café. Och dessutom en restaurang med bar. Så blev det.
1996 ringde Mats Drougge, chefredaktör på Slitz, och började snacka något om wet t-shirt contests m.m. Ulf var skeptisk men efter viss tvekan fick Slitz komma på besök. Publikintäkterna kunde sedan användas som grundplåt till apple bay day - majas egen festival som växt sig till en alldeles speciell höjdpunkt bland Sveriges festivaler - med bob hund, Fidget, Parsley Inn och Jay Jay Johanson.
Under sensommaren var det även dags för Wave Classic, med Cum och Fungus.

Under vintern 96/97 låg majas strandcafé i dvala och under påsken 97 var det återigen dags för festival - vattenfestival. En takledning med vatten hade frusit sönder och praktiskt taget hela huset hade förstörts.
Med blod , svett och tårar lyckades lokalen byggas upp igen. Lagom till sommarsäsongen som blev oerhört lyckad. Först kom Kalasturnén på besök med bob hund, Whale, Weeping Willows och Fungus, sedan var det dags för andra apple bay day, med Fireside, David Shutrick, Fidget, Starmarket och Abhinanda och slutligen Wave Classic 2 med Surreal (där Ulf Cronheim själv spelar bas) och Silverbullit.

1998 inleddes försäsongen med en tillställning med Peter Rudvall, Peter Wahlbeck, Lars Demian och Stefan Sundström. Och efter den börjar vi kunna se en röd tråd: Kalasturnén med bob hund, Kask, Caesars Palace och Barusta. Sedan apple bay day, den här gången större än någonsin och utökad till två dagar, med Peter Rudvall, Robot och Larry and the Lefthanded under lördagen (Posies var där men vågade inte spela eftersom regnet öste ner och det var risk för elchocksbehandling på en scen utomhus) och New Tango Orquesta, Whale, Komeda och Soundtrack of Our Lives på söndagen. Och när sommaren som aldrig kom i alla fall gick mot sitt slut var det återigen Wave Classic, med Beskow och Langhorns.
Den 15 december var det dags för bob hund att spela inomhus för ett fullknökat strand café. Det blev en fantastisk urladdning och liveinspelning till en kommande liveplatta, med tillhörande efterfest. Kärleken mellan bob hund och majas är efter åtskilliga spelningar självklar och ömsesidig.
Trots den hårda regniga säsongen fortsatte Ulf att driva sitt älskade strandcafé, trots att det sved i den ekonomiska pälsen. Och visst blev det Kalas, apple bay day och Wave Classic även 1999. Dessutom har alla även svårt att glömma tillställningarna som inte nämns här - Weeping Willows inne på strandcafét en snöig och kall vinterkväll, eller Fidget på golvet inomhus med ett gammal PA från 60-talet till exempel...
Alla som lärt känna Ulf under åren sedan majas startade i stan vet att det ska mycket till för att det ska bli en sommar i Varberg utan strandcafét. Även om Ulf flyttat till Stockholm för att plugga under året, och dessutom sålt cafét i stan till Andy Björklund & Inge Andersson, så kommer han tillbaka till Apelviken och majas strand café även sommaren år 2000.

 

  knapprad